Kanelbullar (mjölk- o äggfria)

Kanelbullar (mjölk- o äggfria)

Annons

Du behöver

  • 100 gram margarin (mjölkfritt)
  • 5 deciliter Solhavre
  • 1 paket jäst
  • 1 deciliter socker
  • 2 tesked stött kardemumma
  • ½ tesked salt
  • 13-14 deciliter vetemjöl

Fyllning

  • 150 gram margarin (mjölkfritt)
  • 1 deciliter socker
  • 3 matskedar kanel
  • pärlsocker

Hur gör man?

  1. Smält 100 g margarin (mjölkfritt) i en kastrull på svag värme.
  2. Lägg 150 g margarin (mjölkfritt) till fyllningen i en skål så det blir rumsvarmt.
  3. Häll 5 dl Solhavre i det smälta margarinet (mjölkfritt) och värm till fingervarmt, cirka 37 °C.
  4. Smula 1 paket jäst i en bunke.
  5. Häll i lite av degvätskan och rör ut jästen.
  6. Tillsätt resten av degvätskan, 1 dl socker, ½ tsk salt och 2 tsk stött kardemumma. Rör om.
  7. Häll i 12 dl vetemjöl och rör om ordentligt.
  8. Fortsätt tillsätta vetemjöl, lite i taget, tills degen är smidig. Arbeta degen med degkrokar i cirka 5 minuter.
  9. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Fyllning

  1. Blanda 150 g margarin (mjölkfritt), 1 dl socker och 3 msk kanel till en jämn och bredbar smet.

Montering och gräddning

  1. Strö lite vetemjöl över bakbordet och tippa ut degen.
  2. Knåda degen lätt och dela den i två delar med en kniv eller degskrapa.
  3. Kavla ut en deghalva i taget till en avlång platta, cirka 1 cm tjock.
  4. Bred ut hälften av kanelblandningen jämnt över degplattan.
  5. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle.
  6. Skär rullen mitt itu och dela varje halva i 8 bitar.
  7. Lägg bullarna glest med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Täck bullarna med bakduk och upprepa med den andra deghalvan.
  9. Sätt ugnen på 225 °C.
  10. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
  11. Pensla bullarna med smält margarin (mjölkfritt) och strö över pärlsocker.
  12. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i 8 minuter. Passa så att bullarna inte bränns.
  13. Låt bullarna svalna under en bakduk.

Annons

Populära recept

Se alla

Annons