
Kanelbullar (mjölk- o äggfria)
Annons
Du behöver
- 100 gram margarin (mjölkfritt)
- 5 deciliter Solhavre
- 1 paket jäst
- 1 deciliter socker
- 2 tesked stött kardemumma
- ½ tesked salt
- 13-14 deciliter vetemjöl
Fyllning
- 150 gram margarin (mjölkfritt)
- 1 deciliter socker
- 3 matskedar kanel
- pärlsocker
Hur gör man?
- Smält 100 g margarin (mjölkfritt) i en kastrull på svag värme.
- Lägg 150 g margarin (mjölkfritt) till fyllningen i en skål så det blir rumsvarmt.
- Häll 5 dl Solhavre i det smälta margarinet (mjölkfritt) och värm till fingervarmt, cirka 37 °C.
- Smula 1 paket jäst i en bunke.
- Häll i lite av degvätskan och rör ut jästen.
- Tillsätt resten av degvätskan, 1 dl socker, ½ tsk salt och 2 tsk stött kardemumma. Rör om.
- Häll i 12 dl vetemjöl och rör om ordentligt.
- Fortsätt tillsätta vetemjöl, lite i taget, tills degen är smidig. Arbeta degen med degkrokar i cirka 5 minuter.
- Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Fyllning
- Blanda 150 g margarin (mjölkfritt), 1 dl socker och 3 msk kanel till en jämn och bredbar smet.
Montering och gräddning
- Strö lite vetemjöl över bakbordet och tippa ut degen.
- Knåda degen lätt och dela den i två delar med en kniv eller degskrapa.
- Kavla ut en deghalva i taget till en avlång platta, cirka 1 cm tjock.
- Bred ut hälften av kanelblandningen jämnt över degplattan.
- Rulla ihop degen från långsidan till en rulle.
- Skär rullen mitt itu och dela varje halva i 8 bitar.
- Lägg bullarna glest med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
- Täck bullarna med bakduk och upprepa med den andra deghalvan.
- Sätt ugnen på 225 °C.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Pensla bullarna med smält margarin (mjölkfritt) och strö över pärlsocker.
- Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i 8 minuter. Passa så att bullarna inte bränns.
- Låt bullarna svalna under en bakduk.
Annons